vineri, 9 ianuarie 2015

 

 

 

Informatii inedite furnizate de ministrul Apararii Nationale privind legea pensiilor militare,  08.01.2015!

Informatiile au fost furnizate in interviul acordat la DC News, jurnalistilor Val Valcu si Bogdan Chirieac!

- proiectul legii pensiilor militare este finalizat si are avizele tuturor ministerelor;
- marti (13 ianuarie 2015) proiectul intra in ultima runda de dezbatere cu ministerele implicate si reprezentantii asociatiilor de rezervisti (ministrul apararii e mentionat explicit numele presedintelui SCMD);
- proiectul va fi inregistrat in Parlament, astfel incat sa intre in dezbatere la inceputul sesiunii parlamentare (februarie 2015).

[Amanunt! Jurnalistul B. Chirieac i-a cerut ministrului M. Dusa sa precizeze inca o data ceea ce a afirmat, avertizandu-l in prealabil ca ceea ce spune este auzit de 1/2 milion de oameni! Iar ministrul a confirmat inca o data, fara probleme].

Din interviu, rezulta urmatoarele:

1]. Conceptia care sta la baza legii, apartine (dupa cum este firesc) militarilor in activitate, dupa principiile unor legi similare din NATO.
2]. In lege se vor regasi de principiu, multe elemente din fosta Lege nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat.
3]. Legea nr. 119/2010 a provocat destabilizarea intregului sistem militar, inversand valorile ierarhice prin modul in care au fost stabilite pensiile.
4]. Legea nr. 119/2010 a creat pensii extrem de mari unor categorii de personal, in special din aviatie si marina, urmare a unor sporuri acordate in mod conjunctural (adica pe ochi frumosi). Afirmatile ministrului sunt oarecum confuze in privinta respectivelor pensii, sustinand ca in urma adoptarii legii pensiilor militare nu vor mai exista pensii exagerate, pe de alta parte sustinand ca nimeni nu va pierde la cuantum. Ceea ce inseamna ca respectivele pensii conjuncturale vor fi mai degraba plafonate (neindexate o anumita perioada) dupa regulile pe  care deja le cunoastem.
 5]. Legea nr. 119/2010 a creat situatii paradoxale (pe care le cunoastem). Pe perioada misiunilor in teatrele de operatii, soldele au fost reduse, militarii respectivi beneficiind pe timpul misiunilor de indemnizatii (diurna) in valuta (intr-o perioada 70-80 USD/zi). Care nefiind luate in calcul la stabilirea pensiilor dupa Legea nr. 119/2010, s-a ajuns in situatia ca militarii in cauza sa aiba cele mai mici perioade contributive la pensii, exact pe timpul misiunilor de razboi.
6]. In ceea ce priveste suprapunerea grupei de munca alte conditii in actuala legislatie cu grupa de munca conditii speciale, ministrul nu a fost luat prin suprindere (cel mai probabil a fost informat despre subiect inainte de inceperea misiunii, asa se procedeaza frecvent in cazul interviurilor), insa intrebarea l-a incomodat in mod vadit. Ministrul a admis ca situatia asa este, preferand sa treaca repede peste abordare, din afirmatiile acestuia rezultand ca aceasta este o noua consecinta a trecerii militarilor in sistemul public de pensii, iar situatia va fi remediata tot prin viitoarea lege a pensiilor militare de stat. Dupa procedurile jurnalistice in aceste situatii, ministrul a plecat mai mult ca sigur cu sesizarile in servieta, pt. a fi analizate si prelucrate la minister.
7].  Ministrul apararii a afirmat ca Legea nr. 284/2010 a salarizarii trebuie abrogata fiind oricum inaplicabila, urmand ca militarii sa se regaseaca intr-o noua lege in care soldele militarilor sa corespunda (in sens pozitiv, a se citi majorate) muncii acestora. [La acest punct va readucem aminte ca in actuala lege a salarizarii, militarii sunt singurii cetateni romani retribuiti la zile calendaristice, avand practic cele mai mici venituri calculate la tarif orar din Romania].

Mentionam ca jurnalistii Val Valcu si Bogdan Chirieac au avut o atitudine extrem de rezonabila in cursul interviului, solicitand frecvent ministrului apararii sa precizeze ce masuri legislative sunt initiate sau in vigoare, astfel incat si militarilor romani sa le fie aplicat un tratament atat in activitate, cat si in rezerva, similar cu al militarilor din alte state NATO, in principiu dupa modelul american! De exemplu, daca exista vreo masura legislativa concreta pt. reintegrarea militarilor trecuti in rezerva in alte locuri de munca! Ministrul nu a reusit sa raspunda nimic concret (nici nu avea ce) decat faptul ca exista o lege care permite cumulul pensiei cu salariul, cu caracter general - nu doar pt. armata, urmare a careia orice pensionar s-ar putea reangaja si la stat, nu doar in domeniul privat! Aceasta referinta a dat nastere si la o controversa in sensul ca cei 2 jurnalisti au inteles ca in acest caz un pensionar ar lua locul altei persoane, dar in final si-au dat seama probabil ca legea e apa de ploaie, intrucat in vremurile actuale doar cu "pile" pe la Bruxelles se mai poate angaja vreun pensionar la stat! 

Mentionam ca detaliu irelevant si faptul ca Mircea Dusa a prezentat si o informatie eronata si anume ca M.Ap.N. ar avea 160 000 de militari in pensie.  Ceea ce nu este real, M.Ap.N. are cca. 80 000 de militari in pensie (avea in 2010, fiind evident ca multi nu mai sunt printre noi) si cca. 80 000 de militari activi.  Cel mai probabil este faptul ca ministrul a incurcat cifrele, referindu-se la totalul pensionarilor din toate sistemele de aparare, ordine si siguranta nationala - total care este intr-adevar de cca. 160 000 (in 2010, in acest moment fiind evident ca sunt mai putini).


Extrase din interviu:

  • "Proiectul (nota: al legii pensiilor militare) a fost supus dezbaterii publice, conceput împreună cu militarii, nu doar de MApN, că nu vizează lege  numai militarii de la apărare, ci și de la Interne, și cei de la servicii, și toate sistemele militare. Documentul și proiectul de lege este finalizat, sunt obținute și avizele de la ministerele care trebuie să le avizeze. Marți o să se organizeze o ultimă întâlnire cu structurile care sunt interesate de acest proiect de lege, inclusiv cu sindicatele și cu rezerviștii pentru că nu doresc să ajungem încă o dată în situația din 2010 când a fost bulversat sistemul militar de pensii și au fot plimbați militari pe la tot felul de instituții să își caute documene pentru a li se putea stabili pensia. Chiar ieri am discutat cu prim-ministrul. Săptămâna viitoare avem această întâlnire și eu doresc ca până la începerea sesiunii parlamentare, la 1 feruarie, să trimit proiectul de lege în Parlament, pentru a crea odată un sistem juridic stabil referitor la pensiile militare", a spus Mircea Dușa.
  • Ce aduce nou legea? "În primul rând, stabilitate legislativă, un criteriu de stabilire a pensiilor nediscriminatoriu pentru că ceea ce s-a întâmplat în 2010 a creat și un sistem discriminatoriu. Militari care trebuiau să aibă un anumit nivel al pensiei, s-au trezit cu pensii mai mici. Și alți militari, care nu trebuiau să ajungă la acel nivel, datorită unor elemente de conjunctură, și de aplicare a legii, au ajuns să aibă pensii mult mai mari", a explicat M. Dusa.
  • E posibil ca pensiile mult ma mari să scadă? "Vreau să precizez că pensionarii militari care și-au dobânit pensiile mai mari în urma aplicării legii din 2010 nu vor pierde la pensie. E un drept câștigat și vom respecta acest drept, dar va exista un sistem just și un raport real între pensia cea mai mică din sistemul militar și pensia cea mai mare. Nu vrem să ajunge la pensii aberante", a încheiat ministrul pentru DC News.
Alte extrase din interviu - pot fi gasite aici!

De retinut si un alt aspect! Analiza informatiilor furnizate de ministrul apararii, confirma o ipoteza pe care am sustinut-o in diverse randuri. Si anume ca desfiintarea pensiilor militare in anul 2010 a avut drept substrat mascat sub paravanul contributivitatii,  favorizarea in realitate a unui nr. redus de persoane care obtinand venituri exagerate in cariera prin artificii "conjuncturale" si care au ajuns in situatia sa  obtina si pensii la fel de "conjuncturale" (exagerat de mari) in baza Legii nr. 119/2010. Este evident ca inapoia celor carora le-au crescut pensiile nesemnificativ cu 5 lei-10 lei, se aflau  in realitate interesele unui grup de fosti salarizati "conjuncturali" in activitate, aparand astfel pensii contributive la fel de "conjuncturale" de 14 000 lei calculate dupa Legea nr. 119/2010, de 2-3 ori mai mari decat ale fostilor sefi ai S.M.G.


ALTE DATE DE INTERES
- Romania a furnizat in teatrele de operatii cca. 40 000 de militari, din care 20 000 doar in Afganistan;
- Spatiul aerian al Romaniei a fost incalcat in mod repetat de aeronave rusesti. Interesant ca desi datele furnizate de media sunt extrem de sumare in acest sens, ministrul nu a negat nimic. Ministrul a fost incomodat si de intrebarea cum va reactiona armata pe viitor in astfel de situatii, limitandu-se la raspunsul ca rusii stiu ca sunt monitorizati (de parca nu stiau ca erau monitorizati si pana acum). [Poate afla aceste lucruri si diversii formatori de opinie anonimi infiltrati printre comentatori si carora un posibil conflict deschis cu Rusia li se pare ceva de domeniul SF].

DIVERSE SI UN APEL LA VIGILENTA

Legat de legea pensiilor militare, rezervisti din cadrul A.N.C.M.R.R. sustin ca liderul acesteia si alte cateva persoane din cadrul conducerii acestei organizatii, sunt cei care pun bete in roate legii pensilor militare, preferand ca noua lege sa nu le recalculeze pensiile, ci sa fie preluate asa cum sunt acum. Daca acest lucru este real, ar insemna ca se adeveresc afirmatiile ministrului Dusa de la pct. 4, in sensul ca Legea nr. 119/2010 a produs pensii extrem de mari, pe baza unor sporuri fabuloase acordate candva in mod conjunctural (pe ochi frumosi) unor militari. Caz in care devine evident ca chiar liderii A.N.C.M.R.R. sunt in situatia descrisa de ministrul Dusa, acestia preferand sa isi salveze propriile pensii de laplafonare din moment ce nu sunt de acord cu recalcularea pensiilor, lucru care contravine insa majoritatii rezervistilor.

Daca informatia este reala, reprezentantii rezervistilor participanti martea viitoare la ultima runda de dezbateri, trebuie sa fie foarte atenti la ceea ce vor sustine liderii A.N.C.M.R.R. sau alti reprezentanti! Intrucat daca exista reprezentanti ai rezervistilor care se opun recalcularii pensiilor dupa principiile pensiilor militare de stat, este evident ca chiar persoanele in cauza au pensii stabilite in mod "conjunctural" asa cum a spus ministrul Dusa. Pt. a nu exista suspiciuni si acuzatii neintemeiate, dovada cea mai simpla de a intelege optica unor eventuali opozanti ai pensiilor militare din randurile rezervistilor, este aceea ca cei in cauza sa precizeze in mod public cuantumurile pensiilor lor, poate aflam si noi la ce suma se ridica o astfel de pensie stabilita "conjunctural" pe Legea nr. 119/2010, incat sa merite obstructionarea aplicarii legii pensiilor militare de stat si celor care suntem deja in rezerva!

Cu multumiri comentatorului care a initiat ideea de a-l instiinta direct pe ministru despre chestiunile legate de grupele de munca, precum si tuturor celor care au participat la acest demers!