Informatii inedite furnizate de ministrul Apararii Nationale privind legea pensiilor militare, 08.01.2015!
[Amanunt! Jurnalistul B. Chirieac i-a cerut ministrului M. Dusa sa precizeze inca o data ceea ce a afirmat, avertizandu-l in prealabil ca ceea ce spune este auzit de 1/2 milion de oameni! Iar ministrul a confirmat inca o data, fara probleme].
Din interviu, rezulta urmatoarele:
7]. Ministrul apararii a afirmat ca Legea nr. 284/2010 a salarizarii trebuie abrogata fiind oricum inaplicabila, urmand ca militarii sa se regaseaca intr-o noua lege in care soldele militarilor sa corespunda (in sens pozitiv, a se citi majorate) muncii acestora. [La acest punct va readucem aminte ca in actuala lege a salarizarii, militarii sunt singurii cetateni romani retribuiti la zile calendaristice, avand practic cele mai mici venituri calculate la tarif orar din Romania].
Mentionam ca jurnalistii Val Valcu si Bogdan Chirieac au avut o atitudine extrem de rezonabila in cursul interviului, solicitand frecvent ministrului apararii sa precizeze ce masuri legislative sunt initiate sau in vigoare, astfel incat si militarilor romani sa le fie aplicat un tratament atat in activitate, cat si in rezerva, similar cu al militarilor din alte state NATO, in principiu dupa modelul american! De exemplu, daca exista vreo masura legislativa concreta pt. reintegrarea militarilor trecuti in rezerva in alte locuri de munca! Ministrul nu a reusit sa raspunda nimic concret (nici nu avea ce) decat faptul ca exista o lege care permite cumulul pensiei cu salariul, cu caracter general - nu doar pt. armata, urmare a careia orice pensionar s-ar putea reangaja si la stat, nu doar in domeniul privat! Aceasta referinta a dat nastere si la o controversa in sensul ca cei 2 jurnalisti au inteles ca in acest caz un pensionar ar lua locul altei persoane, dar in final si-au dat seama probabil ca legea e apa de ploaie, intrucat in vremurile actuale doar cu "pile" pe la Bruxelles se mai poate angaja vreun pensionar la stat!
Mentionam ca detaliu irelevant si faptul ca Mircea Dusa a prezentat si o informatie eronata si anume ca M.Ap.N. ar avea 160 000 de militari in pensie. Ceea ce nu este real, M.Ap.N. are cca. 80 000 de militari in pensie (avea in 2010, fiind evident ca multi nu mai sunt printre noi) si cca. 80 000 de militari activi. Cel mai probabil este faptul ca ministrul a incurcat cifrele, referindu-se la totalul pensionarilor din toate sistemele de aparare, ordine si siguranta nationala - total care este intr-adevar de cca. 160 000 (in 2010, in acest moment fiind evident ca sunt mai putini).
Extrase din interviu:
- "Proiectul (nota: al legii pensiilor militare) a fost supus dezbaterii publice, conceput împreună cu militarii, nu doar de MApN, că nu vizează lege numai militarii de la apărare, ci și de la Interne, și cei de la servicii, și toate sistemele militare. Documentul și proiectul de lege este finalizat, sunt obținute și avizele de la ministerele care trebuie să le avizeze. Marți o să se organizeze o ultimă întâlnire cu structurile care sunt interesate de acest proiect de lege, inclusiv cu sindicatele și cu rezerviștii pentru că nu doresc să ajungem încă o dată în situația din 2010 când a fost bulversat sistemul militar de pensii și au fot plimbați militari pe la tot felul de instituții să își caute documene pentru a li se putea stabili pensia. Chiar ieri am discutat cu prim-ministrul. Săptămâna viitoare avem această întâlnire și eu doresc ca până la începerea sesiunii parlamentare, la 1 feruarie, să trimit proiectul de lege în Parlament, pentru a crea odată un sistem juridic stabil referitor la pensiile militare", a spus Mircea Dușa.
- Ce aduce nou legea? "În primul rând, stabilitate legislativă, un criteriu de stabilire a pensiilor nediscriminatoriu pentru că ceea ce s-a întâmplat în 2010 a creat și un sistem discriminatoriu. Militari care trebuiau să aibă un anumit nivel al pensiei, s-au trezit cu pensii mai mici. Și alți militari, care nu trebuiau să ajungă la acel nivel, datorită unor elemente de conjunctură, și de aplicare a legii, au ajuns să aibă pensii mult mai mari", a explicat M. Dusa.
- E posibil ca pensiile mult ma mari să scadă? "Vreau să precizez că pensionarii militari care și-au dobânit pensiile mai mari în urma aplicării legii din 2010 nu vor pierde la pensie. E un drept câștigat și vom respecta acest drept, dar va exista un sistem just și un raport real între pensia cea mai mică din sistemul militar și pensia cea mai mare. Nu vrem să ajunge la pensii aberante", a încheiat ministrul pentru DC News.
De retinut si un alt aspect! Analiza informatiilor furnizate de ministrul apararii, confirma o ipoteza pe care am sustinut-o in diverse randuri. Si anume ca desfiintarea pensiilor militare in anul 2010 a avut drept substrat mascat sub paravanul contributivitatii, favorizarea in realitate a unui nr. redus de persoane care obtinand venituri exagerate in cariera prin artificii "conjuncturale" si care au ajuns in situatia sa obtina si pensii la fel de "conjuncturale" (exagerat de mari) in baza Legii nr. 119/2010. Este evident ca inapoia celor carora le-au crescut pensiile nesemnificativ cu 5 lei-10 lei, se aflau in realitate interesele unui grup de fosti salarizati "conjuncturali" in activitate, aparand astfel pensii contributive la fel de "conjuncturale" de 14 000 lei calculate dupa Legea nr. 119/2010, de 2-3 ori mai mari decat ale fostilor sefi ai S.M.G.
ALTE DATE DE INTERES
- Spatiul aerian al Romaniei a fost incalcat in mod repetat de aeronave rusesti. Interesant ca desi datele furnizate de media sunt extrem de sumare in acest sens, ministrul nu a negat nimic. Ministrul a fost incomodat si de intrebarea cum va reactiona armata pe viitor in astfel de situatii, limitandu-se la raspunsul ca rusii stiu ca sunt monitorizati (de parca nu stiau ca erau monitorizati si pana acum). [Poate afla aceste lucruri si diversii formatori de opinie anonimi infiltrati printre comentatori si carora un posibil conflict deschis cu Rusia li se pare ceva de domeniul SF].
DIVERSE SI UN APEL LA VIGILENTA
Cu multumiri comentatorului care a initiat ideea de a-l instiinta direct pe ministru despre chestiunile legate de grupele de munca, precum si tuturor celor care au participat la acest demers!