miercuri, 5 mai 2010

Intervenţia domnului senator Daniel Savu pentru susţinerea moţiunii „Guvernanţi, opriţi umilirea pensionarilor şi a militarilor români!”


Doamnelor şi domnilor,

Este un fapt recunoscut că militarii armatei române şi-au îndeplinit cu brio datoria de a fi pe deplin implicaţi şi determinaţi în ceea ce pot să facă ei pentru ţară. Cu toate acestea, constatăm astăzi că ţara a rămas datoare în faţa lor, prin actuala putere politică, singura care încearcă să îi priveze de un drept dobândit, fapt unic în Europa.

Astăzi dezbatem şi sper să şi votăm moţiunea PSD „Guvernanţi, opriţi umilirea pensionarilor şi a militarilor români!”, cu scopul de a opri acţiunile legislative aberante promovate de actuala putere. Calculele specialiştilor şi realitatea din ţară ne arată că noul cadru legislativ în domeniul pensiilor va aduce grave prejudicii morale şi materiale tuturor categoriilor de pensionari, dar mai ales a pensionarilor militari.

Avem în faţă un ministru al apărării care una spune şi alta face, la fel ca şi Guvernul Boc, în integralitatea lui.
Iar militarii armatei române nu înţeleg cum este posibil ca ministrul lor, pe care şi l-ar fi dorit un etalon al integrităţii, de neclintit în faţa intervenţiilor politice efemere, să promită public că va susţine pensiile speciale ale militarilor, să se bată cu pumnul în piept că îşi va da chiar şi demisia dacă drepturile pensionarilor militari nu vor fi respectate, pentru ca apoi să tacă mâlc, la comandă politică.  Maşina de vot portocalie, la care s-a adăugat şi remorca aşa-zişilor independenţi, controlată chiar de ministrul Gabriel Oprea, a uitat astfel de respectul pe care cu toţii îl datorăm românilor ce au servit sub drapel şi a votat împotriva amendamentului PSD privind exceptarea pensiilor militarilor de la prevederile legii sistemului unitar de pensii.

Domnule ministru, de ce ne-aţi mai lăsat să introducem moţiunea, să o şi dezbatem astăzi, şi nu v-aţi dat singur demisia, aşa cum aţi promis ? Ce este mai important pentru dumneavoastră, funcţia de ministru sau cuvântul dat ? Cum le explicaţi militarilor şi pensionarilor militari care urmăresc atent aceste dezbateri faptul că în urmă cu câteva zile le apăraţi interesele prin declaraţii politice, să recunoaştem inedite pentru un ministru al Guvernului Boc, iar astăzi vă faceţi că aţi uitat şi mistificaţi realitatea.  

Toate aceste poziţii contradictorii stârnesc reacţii de protest în teritoriu.  Rezerviştii din armată încep să se organizeze, pentru că, nu-i aşa, “o lege strâmbă este mai grea decât un război drept”.
Depinde însă de cât sunt de determinaţi cei care poartă acest război....  

Vă vorbesc astăzi în calitate de reprezentant al ploieştenilor în Senatul României, dar şi ca fost ofiţer, în numele Asociaţiei Judeţene a Pensionarilor din Prahova – organism cu 14.000 de membri, dar şi a cadrelor militare în rezervă din Garnizoana Ploieşti, reunite în Sindicatul cadrelor militare disponibilizate – Filiala 1 Ploieşti.

Acest sindicat are reprezentativitate naţională, numără peste 4000 de membri şi a fost înfiinţat în acest an, tocmai din nevoia pe care au resimţit-o militarii în rezervă de a fi reprezentaţi sub această formă asociativă, în relaţie cu puterea din statul român.  Aşadar, militarii români în rezervă şi-au făcut sindicat ca să se poată lupta cu puterea pentru drepturile lor ! 

Constatăm, din păcate, faptul că Guvernul Boc şi ministrul Gabriel Oprea nu înţeleg eleganţa, demnitatea şi statutul hainei militare, dar încearcă să se tocmească, n-aş vrea să spun – ca la piaţă -  cu cei care au activat în armată. Sindicatul cadrelor militare în rezervă asigură o corectă reprezentare a membrilor săi faţă de nedreptăţile din noua legislaţie a pensiilor, din legislaţia care interzice cumulul pensiei cu salariul şi pentru o asistenţă medicală corespunzătoare. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pragmatice pentru care acest sindicat a apărut, însă, mai mult decât atât, membrii săi vorbesc despre faptul că :

“Armata ca entitate şi instituţie a fost umilită, stropită pe nedrept cu noroi şi, din locul 2 ocupat în sondajele sociologice din ultimii ani, a ajuns să fie arătată cu degetul pentru motive false, nejuste şi neadevărate. Campania de denigrare a armatei şi a slujitorilor ei de ieri şi de azi este profund nedreaptă şi nu are decât un singur scop, de a amputa drepturile personalului ei, drepturi câştigate după o viaţă plină de obiective îndeplinite în mod exemplar în plan naţional, dar cu preţul unor mari renunţări, frustrări şi vicisitudini în plan personal”.

Instituţia militară este prima instituţie a statului român care a făcut cu adevărat o reformă reală, obiectiv pentru care, în alte domenii, abia acum se fac pregătirile necesare, dacă se fac ! Armata s-a aliniat cu disciplină şi seriozitate la prevederile tratatului de la Viena cu privire la reducerea armamentelor şi efectivelor, astfel încât, din 1996 până în 2006 a redus efectivele cu peste 200.000 de posturi, reprezentând peste 60% faţă de efectivele din 1989.

Foarte mulţi militari, chiar şi cei cu vârsta în jur de 40 de ani, au fost nevoiţi să iasă din sistem, cu speranţa că statul român îi va ajuta, printr-o legislaţie stimulativă, să-şi găsească o slujbă. Acum, legea le întoarce spatele. Până în prezent, România nu a nesocotit faptul că, în toate statele europene, “dreptul la pensie de serviciu îl au toate forţele de apărare a ordinii publice – armata, poliţia şi serviciile specialeşi ar fi singura ţară din Europa care introduce armata în sistemul public de pensii.

De fapt, este incorect să spunem că armata are pensionari. Ea are cadre în rezervă care, la îndeplinirea condiţiilor  prevăzute în Statutul cadrelor militare, sunt trecute în rezervă, unde au obligaţii. Ele se prezintă la centrele militare unde primesc livretul militar şi un ordin de chemare pe care sunt menţionate unităţile şi termenele la care trebuie să se prezinte în situaţii speciale, pentru a fi activaţi, dacă este nevoie”.

Domnule ministru, aşa gândesc rezerviştii din România în mandatul dumneavoastră, înainte să ştie dacă mâine îşi vor putea păstra demnitatea de a asigura condiţii de trai civilizate pentru ei şi familiile lor.  

Prin intermediul parlamentarilor, pentru că nu sunt singurul care a primit un memoriu de acest fel, Sindicatului cadrelor militare disponibilizate solicită ferm Guvernului, dezbaterea publică a proiectului legii unice a pensiilor, o dezbatere adevărată cu militarii în rezervă, în retragere şi activi din structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Aceasta ar trebui să fie organizată sub patronajul unei instituţii ce se bucură de o încredere deplină din partea ambelor părţi.

Cu alte cuvinte, ascultaţi ce spun cadrele militare şi puneţi interesele lor mai presus de conjuncturile politice de moment sau de comenzile pe care le primţi ! Iar dacă în urma protestelor care vin din toată ţara veţi înţelege că trebuie să părăsiţi  măcar acum, cu demnitate, acest minister, lăsaţi succesorului dumneavoastră moştenirea asta :

“Militarii sunt mai importanţi decât puterea politică, de orice culoare ar fi ea !

Senator
Daniel Savu


6 comentarii:

  1. Cititi, va rog, si dati mai departe!
    V.Burcu
    http://scmdfiliala1mehedinti.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  2. Filiala 1, sector 6 se pregatise bine pentru acea activitate.La ora 14.30 cei 5 membrii desemnati erau prezenti la intrarea in senat cu benere special pregatite .Din pacate benerele ne-au fost retinute la intrare iar activitatea a inceput la ora 16.30 nu 14.30 asa cum fusese anuntata.Pensionarii militari au aplaudat frenetic pe senatorii care ne-au aparat interesele, lucru care l-a deranjat evident pe dl.OPREA. A fost o prima actiune de testare a posibilitatilor SCMD.Personal sunt specializat in razboi electronic si informational ,insa sper sa ma specializez si in lupta sindicala.Ce ma deranjeaza este ca inca suntem prea putini si multi dintre noi nu mai suntem capabili sa ducem lupte de strada.Trebuie sa crestem rapid ca numar ,sa ne punem la punct un sistem de comunicatii viabil iar filialele sa devina adevarate batalioane gata de lupta permanent.Nu trebuie sa neglijam insa si atragerea militarilor activi de partea noastra.
    Cu stima si speranta,
    Col(r)ing.Voinea Ion

    RăspundețiȘtergere
  3. Are dreptate d-l col. Voinea, nu sunt departe zilele cand lupta sindicala se va muta in strada. Este deosebit de important sa fim bine organizati, din toate punctele de vedere. Conteaza enorm de mult informarea corecta si operatva de la centru. Nu trebuie sa bajbaim, avem nevoie de date exacte, pe toata perioada derularii ostilitatilor. Este deficitara informarea in teritoriu, ar fi benefica tiparirea si difuzarea unei brosuri cu toate actiunile care se desfasoara la nivel central si teritorial.
    Trebuie actionat cu fermitate si efect, intrucat avem in fata infractori aflati in libertate (parlament).Exact “Au ajuns tradatorii sa ne vorbeasca de demnitate si onoare”.
    Sa auzim si de bine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnule Col (r) ing. Voinea,
    Pentru toti ceilalti sindicalisti ar fi fost util sa vizioneze un film (inregistrare postata pe site) cu evenimentele de la intrarea in Senat cand vi s-au retinut bannerele. Poate pe viitor puteti organiza o filmare. Sunt de acord ca informarea membrilor este vitala, la fel si un sistem de comunicatii viabil. Cred ca circulatia informatiilor in SCMD ar trebui secretizata prin criptografiere cu programele libere OpenPGP etc. Nu trebuie ca toti denigratorii si dusmanii nostri sa ne cunoasca intentiile.
    Va doresc mult succes in lupta comuna !

    RăspundețiȘtergere
  5. Cine si-a pus nadejdea in ministrul Oprea si-a facut carja dintr-un pai. Cum sa apere el interesele militarilor? (De fapt care dintre ministrii post decembristi au aparat ineresele militarilor? Dar asta este o alta problema). Dl Oprea nu si-a vazut, in intreaga sa cariera decat de interesele sale personale. Asa a ajuns general si inca de patru stele (in conditiile in care pentru cea mai mica functie se da concurs, cei mai multi dintre pensionarii militari trebuind sa dea examene si pentru obtinerea gradelor de maior sau colonel). Este ofiter de justitie si inca doctor in drept? Sa fim seriosi! Sunt titluri obtinute ( ca de foarte multi oameni politici sau/si cu bani) peste noapte si numai titluri, fara acoperire stiintifica. Sunt mai mult decat convins ca se uita la un tratat de drept ca pisica la calendar. Declaratiile sale sunt acte politicianiste, cea cu demisia bazandu-se probabil pe cele facute mai inainte de presedintele celor 5 milioane de romani. Dar dupa intalnirea de la Cotroceni, vazand dincotro bate vantul s-a orientat rapid (orientarea este una din calitatile lui, vezi activitatea de la Agat), declarand ca sprijina amendamentele la legea pensiilor favorabile militarilor "ADOPTATE IN COMISIILE DE SPECIALITATE" (stiti una?) nu pe "CELE ALE OPOZITIEI" (IN GENERAL FAVORABILE)". Aceleasi declaratii le-a facut si colegul sau de partid, M.Sarbu, deci vedeti ce va asteapta. In realitate se incearca divizarea pensionarilor militari cu renumitul plafon de "nesimtire" de 3000 (stabilit numai pe simpla declaratie a lui Boc, aceasta fiind prima cifra care i-a venit in minte, in timpul unui discurs). Prin lege vor pierde toti pensionarii militari, cei care sunt acum linistiti vor constata acest lucru la primul fluturas, dar atunci va fi prea tarziu. Pe acest lucru se si bazeaza Boc, Seitan si Oprea, pe castigarea unei perioade de liniste din partea celor multi. Soarta pensionarilor a fost hotarata deja la Cotroceni si la Victoria. Acceptarea pierderii unor drepturi pe baza unui plafon, indiferent care este acesta, este lucrul cel mai periculos nu numai pentru pensiile militarilor, ci pentru toata legislatia. Se creeaza precedentul, pe baza caruia se va putea legifera in viitor stabilirea arbitrara a altor plafoane din ce in ce mai mici, pana la ZERO si scoaterea din legislatie a principilor "neretroactvitatii legilor" si "a dreptului castigat", valabile inca din dreptul roman. Acceptarea unei nedreptati facute unei persoane, te trece automat pe lista de asteptare la urmatoarea nedreptate si inca pe primul loc. Prin aceasta lege se joaca democratia la ruleta si ruleta este ruseasca. Treziti-va militari! Treziti-va romani!

    RăspundețiȘtergere
  6. Scad pensiile cu 15% de la 1 iunie....cica sa-si plateasca statul datoriile catre firmele lu Blaga, Videanu, Udrea si berceanu...mishto nu???

    RăspundețiȘtergere

Este binevenit oricine doreste sa comenteze! Rugam sa va inserati numele si datele de contact, din respect fata de cititori. Atacurile la persoana, injuriile, opiniile fara legatura cu subiectul prezentat vor fi sterse. Persoanele care doresc raspunsuri sau precizari oficiale, trebuie sa se adreseze conform "Normelor de comunicare in cadrul SCMD" (afisate pe pagina Secretariatului General al SCMD.