joi, 8 septembrie 2011

O scrisoare buclucaşă

Am considerat iniţial că este o glumă, dar Nenea Iancu s-a întors printre noi în toată splendoarea lui. Aceleaşi personaje, aceleaşi metode şi practici, cu singura deosebire că s-a schimbat conținutul scrisorii. Și aș vrea să cred că și destinatarul, care nu se va comporta precum coana Zița. Sper, de asemenea, că destinatarii scrisorii buclucașe, care circulă în aceste zile printre pensionarii militari, sunt în măsură să judece ce se află în spatele acestui demers și mai ales cât de mult ne respectă cei care ne conduc.
Nu mă voi referi la stilul scrisorii, care te face să te-nfiori și să te-ntrebi : Oare unde am fost 23 de ani? Nu a trecut oare vremea când astfel de scrisori și telegrame erau „spontan de oficiale” pentru a arăta cât de geniali erau cei care ne conduceau spre „societatea socialistă multilateral dezvoltată”? Am ajuns să ne întrebăm acum, când a au trecut peste două decenii de când am pornit pe calea democrației și statului de drept, dacă am evoluat câtuși de puțin.
Când primește plicul, adrisantul îl privește cu atenție, deschide scrisoarea, o citește și se (ne)dumirește. Câteva întrebări încep să-i umble prin minte:
1. Domnul col (r.) A.C. din Timișoara, domnul col. (r.) H.T. din Oradea la fel ca domnul lt.col. (r.) M.A. din Ploiești constată că plicul vine de la Brașov în timp ce domnul col. (r.) Ț.I., care locuiește în Făurei, are o scrisoare trimisă din Ploiești. Casa de pensii a M.Ap. N. are filiale în mai multe județe din țară? – se întreabă el. Poate că da și nu știam noi. Acum înțelegem de ce se vrea regionalizare. Să fie reduse aceste filiale pentru a face economii la M.Ap.N.
2. Domnul din Ploiești care a primit scrisoarea din Brașov este și mai nedumerit. De ce nu i-au scris cei din Ploiesti. Oare de teamă că va cerceta cine îi scrie și va descoperi mai ușor șarlatanii?
3. Ca destinatar nu are grad. Să fie deja considerat un membru de partid, că doar până la intrarea în vigoare a Legii unice a pensionării (ian. 2011) mai este încă proprietarul gradului? Dar oare de unde cineva din alt județ îi cunoaște adresa? I s-o fi pregătind deja plicul pentru votul prin corespondență, ca să fie sigur că votul lui va fi contorizat pentru cei care trebuie?
4. Cat de secrete mai sunt datele personale dacă oricine din țară i le poate folosi în scopuri independente de voința lui?
5. Ștampila de plecare pentru plicul din Brașov indică faptul că cei care o trimit au o convenție cu Poșta Română. Ce înseamnă această ștampilă? Cine a făcut această convenție? Ce instituție o patronează?
6. Se uită la semnatar și i se mai luminează fruntea. Semnează un oarecare Gabriel Oprea fără precizarea funcției. Bine că scrisoarea nu este de la minister sau de la un partid, care doar întâmplător sunt conduse de domnul ministru președinte de Partid Gabriel Oprea. Este doar o coincidență de nume își spune pensionarul!

Ce vede mai jos îl bulversează total. Cum pentru această scrisoare, semnată anonim, venită de aiurea se face trimitere pentru relații suplimentare către un punct de contact aparținând M.Ap.N. Dar parcă era o scrisoare neoficială. Domnul lt. col.(r.) M.A. căruia i-a scăzut pensia cu 100 lei și i se acorda după mulți ani sporul pentru o gradație recunoscută abia acum, dorește detalii. Așa că sună la telefonul indicat (0800.808.880) pentru „detalii referitoare la dosar” cum arată scrisoarea, pentru a vedea dacă poate să-și obțină drepturile restante. Conversează cu o voce feminină. La întrebările sale, persoana îi spune că este pusă acolo, doar să citească de pe site cuantumul pensiei eventualilor solicitanți și nimic altceva. Acest lucru îl poate face însă fiecare doritor pentru că aceste date sunt publice și nu să fie plătită o persoană pentru aceasta. La exprimarea nemulțumirii domnului în cauză, pentru felul în care conducerea ministerului gestionează situația pensionarilor militari, care și-au făcut datoria față de țară, i se răspunde că ei (funcționarii) sunt acolo să-și facă treaba. Și are dreptate. Dar același domn continuă contrariat. „Care treabă domniță, că în plicul meu cu decizia de revizuire mi-ați pus și decizia unui coleg din altă localitate?”. Curat murdar ar spune nenea Iancu.
Și pensionarul nostru trage concluziile necesare. Strânge scrisoarea pentru o eventuală întâlnire cu ministrul Apărării să-i demonstreze că cineva i-a folosit numele vrând să-l compromită.

Dincolo de aceste aspecte, demnitatea ar trebui să ne facă să reacționăm pe noi toți primitorii acestei scrisori, fără excepție. Atât procentul intenționat umflat al celor cărora în statisticile oficiale le-a crescut sau le-a rămas pensia nemodificată (90,194% - câtă prețizie mon cher” - n.n.), cât și a celor cărora li s-a spus că vor primi o pensie mai mică (9,805%). Și de ce așa? Pentru a demonstra că avem demnitate și că pe noi nu ne interesează un cuantum, care este legal de altfel, ci statutul de militar, pe care odată cu intrarea în funcție a legii unice a pensionării nu-l mai avem. Oare nu statutul nostru ar trebui să ne intereseze? Și acest adevărat atentat la demnitatea noastră mai înseamnă și jignirea cu această tentativă de cumpărare a conștiinței noastre. Mai lipsea doar propunerea deschisă că dacă ne înregimentăm în PDL junior (vezi UNPR) nu ne vor fi afectate pensiile. Dar ne întrebăm iarăși, unde era acest partid și cum a votat atunci când parlamentul a discutat această chestiune? Și ce se va întâmpla când pensia noastră va fi calculată în fiecare an în raport de valoarea punctului de pensie? Intenționează UNPR să vină cu o lege care să spună că militarii sunt exceptați de la aplicarea legii preconizate? Sau poate cuvântul domnului ministru cu neafectarea pensiilor sub 3.000, nerespectat acum când are o funcție, va avea putere de lege în viitor?

Consecințele acestei scrisori sunt însă mult mai profunde. Ne face să ne întrebăm dacă pe noi militarii ne mai protejează ceva sau cineva sau suntem masă de manevră și troc electoral al ministrului politic, temporar aflat în fruntea unei Armate care și-a pierdut busola.
Cam multe întrebări își spune pensionarul nostru. Îi va răspunde cineva până la urmă sau se va pregăti să le dea cu tifla la viitoarele alegeri celor care și-a bătut joc de el în ultimii ani?

Col. (r.) Dumitru Codiță
Filiala SCMD, Col (r.) Irimiea Mihai – Ploiești