miercuri, 4 ianuarie 2012

SĂNĂTATEA - UN LUX PENTRU POPORUL ROMÂN


Sunt una dintre persoanele care, datorită condițiilor de muncă, a contractat o boală profesională. Am fost operat în prima lună după ieșirea la pensie. Sunt condamnat pentru restul vieții să iau un anume medicament.
Conform contractului meu cu statul român ar fi trebuit să beneficiez de tratament gratuit. Acum trebuie să înțeleg că sistemul nu mai poate asigura aceasta. Nu pot însă să înțeleg cum pentru clientela de partid se găsesc întotdeauna fonduri și pentru proiecte naționale nu?
Actualul regim a făcut o reformă în sănătate în urma căreia medicamente vitale pentru mulți aflați în situația mea nu mai pot fi găsite în farmacii. Înlocuitorii nu sunt întotdeauna tolerați de organism.
Ce înseamnă acesta? Desigur, condamnarea noastră la moarte. Dar ce vă pasă dumneavoastră domnilor guvernanți? Să murim cât mai mulți și cât mai repede este politica pe care o promovați !
Pentru a vă atinge țelul v-ați luat ca aliat un „mare prieten”. Un ministru cu evidentă pozitie antiromânească ...
Reforma în sănatate a amplificat starea conflictuală din societate. S-a accentuat procesul de pauperizare si a sporit deznădejdea românilor.
Acum, dacă ai o boală cronică, ai puține șanse să supravețuiești prin grija pe care ne-o poartă actualul regim. Trebuie să plătești atunci când vrei să trăiești! Dar ce să cumperi când - din motive care îmi scapă - nu găsești medicamentul necesar ?! Este evident că posibilitățile actuale de cumpărare sunt drastic limitate de starea precară a economiei şi de sărăcirea cronică a poporului român, urmare a unei proaste guvernări. Ignorând această cruntă realitate, faceți apel, domnilor, la „solidarizarea nostră făcută cu sacrificiile pe care le fac guvernanții”. Culmea cinismului ! Ce averi au guvernanţii şi pe ce cale au făcut-o? Sătulul nu crede ălui flămând...
Ministerul sănătății, prin „genialele măsuri de reformă” ne pune în imposibilitate de a ne procura pilula salvatoare. Din motive doar de ei știute, responsabilii sănătății ne-a lasat la voia întâmplării. Sigur nici nu este de mirare și nici nu ne putem aștepta la altceva când în fruntea sănătății ai un ministru străin de interesele naţionale. Și asta de mult timp!
Sunt parcă obligat să mă gândesc și la altceva. Nu cumva reforma este o acoperire pentru alte interese? Ar fi interesant de analizat câți români au murit în conflictele, dar mai ales ca urmare a politicii revizionismului maghiar (să nu uităm masacrele de la Ip și Trăsnea!) cu cele ce au drept cauză măsurile ministerului (anti) sănătății sau mai bine zis lipsa de reacție a responsabililor sănătății de etnie maghiară. S-ar putea să avem niște cifre halucinante. S-ar putea să constatăm că, în urma complicității actualilor guvernanți, numărul morților din România zilelor noastre este cu mult mai mare.
Introducerea sistemului de coplată este un alt atentat la sănătatea cetățeanului ! El constituie unul dintre angajamentele Guvernului în acordul de împrumut convenit cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, considerat, în mod inadecvat, ca o măsură eficientă de management al resurselor.
Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks (oare în ce calitate vorbește pentru noi, că parcă alţii sunt desemnaţi să ne conducă ?!), declara, în august 2011, că propunerea de coplată pentru anumite persoane şi servicii medicale trebuie să intre în vigoare cât mai curând. Potrivit lui Franks, sectorul sanitar este „destul de bolnav” (dar cine l-a îmbolnăvit, nu cumva proasta guvernare?) întrucât cererile din sistem sunt mai mari decât resursele alocate.
Acest alt “Mare prieten” Franks ignoră, ca şi guvernanţii noştri, tocmai specificitatea contextului naţional în care se aplică această măsură: nivelul de trai, starea economiei şi evoluţia pieţei forţei de muncă. Dar cine să facă aceste analize complexe? Se pare că pentru asta trebuie prea multă competenţă, bunăvoinţă, devotament, simțire națională sau măcar un minim respect pentru poporul prostit. Este mai la îndemână să aplici doar metoda tăierilor, ridicată la nivel de politică de stat, prin suprapunerea indusă cu conceptul de reformă.
Efectele acestor măsuri distructive vor putea fi înlăturate peste mulți ani. Atunci când vom reda spitalele poporului, pe care actualii guvernanți îl condamnă la moarte cu premeditare și atunci când ni se voe întoarce medicii alungați din țară. Din păcate mulți dintre noi până atunci „vor ieși pe cale naturală din sistem”.
Siguranța mea fizică prin prisma calității actului medical este grav afectată și PROTESTEZ! Și mai ACUZ actualul regim, un regim criminal şi din această perspectivă.

Col. (r.) Dumitru Codiță