vineri, 22 iunie 2012

Mizeria avansărilor politice


Ploiești, 25 mai 2012
Într-o seară târziu în noapte, un post de televiziune a dat publicității o listă cu 60 de persoane, din cele peste 2.700, cărora li s-au acordat grade militare. Erau politicieni, persoane numite pe criterii politice în diferite funcții ale statului, aleși locali ș.a. în totalitate oameni care nu au avut și nu au nimic în comun cu armata și valorile ei. Dimpotrivă.
Am fost siderat, ca toți militarii de carieră, de nivelul atât de coborât la care a fost împinsă și pe această cale instituția militară, tocmai de către cel care trebuia să vegheze la prestigiul acesteia – ministrul apărării. S-a dovedit că modul aberant în care ministrul în cauză a primit la rându-i grade militare pe criterii numai de el știute, a fost considerat ca o normalitate și, prin urmare, a aplicat-o. Apartenența politică a celor care au primit însemne militare- reprezentanți ai clientelei pdl-iste, nu face decât să ne ducă cu gândul că ministrul apărării a înțeles în acest fel să facă niște servicii celor care l-au sprijinit să intre în Parlament pe scara de serviciu. O scară pe care de obicei se și iese.
Eu sunt colonel în rezervă al Armatei Române și m-am simțit umilit încă o dată. Este jignirea supremă pe care un militar de carieră, în activitate sau în rezervă, o poate primi. Să fii alăturat unui lot de persoane ales pe criterii clientelare și servilism în slujba puterii, mulți dintre aceștia bănuiți de grave încălcări ale prevederilor legale și abuzuri în funcțiile pe care le-au deținut, este prea mult.
Deși ora era târzie, am fost sunat de câțiva colegi. Erau la fel de surprinși de ceea ce au auzit. Ei se întrebau cum este posibil ca, odată cu campania murdară de a discredita armata, când militarii în rezervă erau umiliți și obligați să-și caute drepturile în justiție, ministrul apărării și șeful statului avansau acoliții pe bandă rulantă. Cum a fost posibil ca unii să primească grade și introduși în categoria pensionarilor militari când militarilor de carieră li se tăiau fără nicio baza legală pensiile și li se nega dreptul de duce un trai decent?
Să facem un exercițiu de logică. Este normal ca un soldat, gradat sau subofiţer care își pierde viața în misiuni internaționale să primească gradul onorific de sublocotenent, iar un lăudător al regimului realizator TV, care nici nu a făcut armata, să i se acorde gradul de colonel?
Aceste avansări, în dispreț total față de bunul simț, au avut ca efect schimbarea realității, care ni se oferea atunci când se prezenta situația recalculării pensiilor militarilor. Procentul celor cu pensie diminuată apărea mai mic, în condițiile în care numărul total de rezerviști era ridicat artificial la cote aberante.
Dar dacă să spunem că în cazul militarilor rezerviști efectele nu au o semnificație deosebită, în cazul militarilor în activitate , avansările de această natură sunt catastrofale și bulversante. Din nefericire, astfel de situații există. Deși am mai semnalat, readuc în atenție un caz tipic. Este cel al unui plutonier din Ploiești, care, deși a avut mai multe dosare penale, „remarcându-se” prin abateri disciplinare şi infracţiuni - (inclusiv sustragerea unei arme de la corpul de gardă), comportament nedemn de cariera militară, fapt pentru care o perioada a fost chiar trecut în rezervă, în prezent este maior într-o structură importantă a armatei. Analiza de curățare și reparații promisă de actualul ministru trebuie să fie prezentă și în rândul militarilor activi.
Ar fi periculos și contraproductiv pentru instituție să rămână în spate cu această entitate toxică.
Intervenția actualului ministru Corneliu Dobrițoiu a lăsat să se înțeleagă că se va întreprinde o analiză, iar cei vinovați vor da socoteală.
Ne exprimăm speranța și încrederea că așa va fi!
Col. (r.) dr. Dumitru Codiță