joi, 10 ianuarie 2013



Momentul adevărului
sau
De vorbă cu tine însuți

Ploiești, 10 ian. 2013

După unii timpul stă pe loc și noi ne mișcăm în timp. După alții, dimpotrivă-noi stam pe loc și timpul trece peste noi. Și unii și alții, din punct de vedere filozofic, au dreptate. Cert este însă faptul că, indiferent de sistemul la care ne raportăm, acțiunile și faptele noastre ajung să fie supuse la un moment dat probei veridicității.
În acest context, aduc în atenția d-voastră stimați camarazi câteva aspecte ale activității Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) la diferite niveluri, prin prisma implicării noastre personale. Suntem la început de an și ni se oferă ocazia să facem chiar și o sumară analiză a implicării fiecăruia dintre noi în fenomenul reprezentat de SCMD.
1. Prima chestiune pe care o supun atenției d-voastră privește zvonul referitor la intenția conducerii centrale și a unor persoane ale birourilor operative ale filialelor de a se folosi de imaginea creată, pentru a obține diferite funcții politice. Nu că ar fi de condamnat pentru atingerea obiectivelor noastre, care nu pot fi realizate decât prin politic, dar realitatea arată că acest lucru nu s-a petrecut. Cu toate acestea, mai sunt unii, al căror caracter și onorabilitate - fie vorba între noi - nu se află la cote prea mari, care fac astfel de afirmații deși ele nu s-au confirmat în ciclurile electorale parcurse. Și atunci, pe bună dreptate, ne punem întrebarea: Ce interese servesc răspâdacii și colportorii? Ale SCMD? Cu siguranță, NU!
2. Al doilea aspect ar trebui să reprezinte un dialog cu propria noastră persoană, având în vedere două coordonate: a) atitudinea personală în raport cu modul în care am conștientizat și ne-am implicat în îndeplinirea obiectivelor asumate de sindicat, și b) modul în care SCMD a răspuns așteptărilor fiecăruia dintre noi, privind soluționarea problemelor cu care ne-am confruntat.
Cu siguranță se vor găsi nemulțumiți, cârcotași, dezinteresați etc., dar vor fi și dintre cei care vor recunoaște rolul pe care o structură relativ nouă, apărută într-un domeniu în care ideea de sindicat era mai greu de acceptat, l-a avut în promovarea și susținerea intereselor unei categorii devenită ținta unor măsuri și afirmații bulversante și aiuritoare.
În urma unei analize corecte, raționale, responsabile și cât se poate de obiectivă, fiecare trebuie să ia o decizie. Rămân sau nu în sindicat! Cei care au plecat deja sau care vor pleca acum, fie pentru că problema lor principală (cuantumul pensiei) o consideră rezolvată, fie că și-au îndeplinit misiunea de destabilizare a structurii din interior, le urăm drum bun! Cei din prima categorie au o scuză. Suntem trecători prin viață și nu ne interesează și regimul juridic al pensiei ci doar cuantumul ei. Corect oarecum, dacă nu ne interesează propria perspectivă şi implicaţiile asupra a ceea ce lăsăm generațiilor viitoare. Valoarea umană înseamnă nu să trăim în umbra trecutului ci să luminăm calea viitorului! Cei din a doua categorie nu merită atenție. Atâta doar că le amintim -  trădarea este incompatibilă cu ideea de armată și militar. Tuturor celor care au părăsit sau vor părăsi mișcarea sindicală le dorim să fie sănătoși! Ei nu vor mai fi în preocuparea noastră, pentru că nu-i mai putem numi camarazi.
3. Retrospectiva trebuie să-i preocupe și pe membrii Consiliului director, pe membrii birourilor operative și pe toți cei care fac parte din nucleele active ale structurilor SCMD fără să dețină o funcție, pentru că au o mare responasbilitate. Clarificarea locului și rolului structurii noastre sindicale. Aceasta presupune cu necesitate de a vedea, în primul rând, câți am mai rămas. Pe de altă parte, se impune conceperea şi aplicarea unor măsuri concrete pentru diversificarea acțiunilor în care sindicatul nostru să se implice. Etapa proceselor în justiție, magistral organizată și cu rezultate pe care doar cârcotașii și instituțiile care trebuie să pună în aplicare deciziile judecătorești le contestă, este pe cale de a se epuiza. A venit vremea manifestării inițiativei și spiritului creator și a identificării cu problemele reale ale categoriei noastre socio-profesionale pentru a găsi soluții și a menține interesul pentru SCMD. Oferta pe care acesta trebuie să o facă este la mare concurență cu a celorlalte asociații ale militarilor. Competiția este acerbă. Va supravețui cine și-a dovedit caracterul apolitic, onoarea, verticalitatea, loialitatea și responsabilitatea și nu s-a înclinat după cum a bătut vântul politicii.
Adunările generale care vor urma trebuie să aibă în vedere între altele și aceste aspecte.
Tuturor, un An Nou al clarificărilor și rezolvării problemelor artificial create și, din nefericire, amplificate și întreținute de unii!

Col. (r.) dr. Dumitru Codiță