luni, 21 ianuarie 2013

Dilema



Dilema pensionarului militar
sau
Dreptate până la capăt?

O relație onestă se bazează pe încredere și respect reciproc. Intră în această ecuație respectarea promisiunilor de către politicienii instalați la putere (și au fost destule și destui) și soluțiile reparatorii la nedreptățile inimaginabile produse societății de guvernele trecute, dar mai ales în forme specifice pensionarilor din sistemul apărării. Militari ca exponenți principali au fost victime (și toată lumea recunoaște că s-au făcut greșeli în ceea ce ne privește), dar acum par „pierderi colaterale”.
Nu suntem absurzi să ne raportăm doar la aspectele financiare ale problemei. Furturile și jaful promovate de guvernele portocalii au pus țara pe butuci. Dar o intenție măcar de promovare a unor reparații morale se impun în acest moment. Cine se mai gândește la faptul că militarii pensionari au mii de procese cu structurile de resort din MApN, MAI, SRI, STS etc? Ce s-a schimbat la Ministerul Apărării Naționale în afară de ministru? Conștientizăm existența sechelelor unui guvern antinațional cum a fost cel dinainte alegerilor din 9 dec. 2012, dar cine și când le va rezolva? De ce atâta opacitate și reținere în prezentarea unui plan de acțiune, care să ne ofere o perspectivă pe care cu siguranță am înțelege-o și accepta?
Ne-am pus atâtea speranțe într-o revenire la normalitate încât modul în care suntem tratați pare a fi o lipsă de respect, cel puțin. Așteptările noastre ca și ale întregii societăți sunt foarte mari. În lipsa unei perspective credibile, nemulțumirile sunt din ce în ce mai justificate. Greva ceferiștilor, prima în perioada guvernului Ponta, de la jumătatea lunii ianuarie este un semnal. Frământările din alte domenii, dar și pregătirile SCMD pentru ieșirea în stradă arată că noii guvernanți, confortabil instalați cu votul masiv al unei societăți nemulțumite trebuie să facă ceva! Răbdarea celor conduși se apropie de sfârșit!
Am crezut cu toții în onestitatea sloganului: Dreptate până la capăt! Pentru noi militarii în urma „rereevaluării unui ministru de tristă amintire”, care a gestionat și patronat personal noianul de nedreptăți în sistem (Așa să ne-ajute Dumnezeu, era finalul tuturor intervențiilor sale!!!) și drama pensionarului militar, se pare ca la urma sloganului se contureaza un serios semn de întrebare (Dreptate până la capăt ?). În această situație poate exista un motiv mai concret că nu se va face nimic și că am fost duși cu preșul de actualii guvernanți?
Marea majoritate a pensionarilor sistemului apărării au ieșit în stradă și pentru că a fost desființat statutul specific acestei categorii. Unde este preocuparea de a soluționa această problemă, care nu presupune resurse financiare? Unde sunt demersurile făcute de ministrul Dobrițoiu și echipa sa? O luăm de la capăt cu un nou ministru consiliat de părintele dezastrului și rușinii armatei, rereevaluatul general Oprea? Ce-l recomanda să ocupe funcția de viceprim ministru, cel puțin câte voturi aduce USL, dacă nu se pune întrebarea: De ce nu se ține cont de răul făcut Armatei? De ce i s-a admis așa de rapid și surprinzător revopsirea de la statutul de băsist convins și admirator înfocat al doamnei Udrea? Dacă se mizeză pe o scurtă memorie din partea noastră, ar fi o mare greșeală. Suntem învățați și antrenați să nu ne uităm dușmanii, incompetenții și mai ales trădătorii și sursele de pericol …
Dincolo de destinul individual ca politician fostului ministru, care nu a înțeles niciodată adevăratul interes național, deși a afirmat că doar acesta îi călăzește viața, și cu tot sprijinul pe care unii politicieni i-l acordă, noi pensionarii sistemului apărării naționale, mai sperăm, totuși, că promovarea mediatizatei legi care să reflecte particularităție profesiei militare ar crea un orizont de așteptare și ar da cel puțin speranța că se va face dreptate până la capăt.

Speram, de asemenea, ca țara noastră să fi depășit stadiul în care problemele își găseau mult dorita și justificata rezolvare doar prin ieșirea în stradă. Altfel, nu vedem ce s-a schimbat față de perioada trecută ?!!...

Col. (r.) dr. Dumitru Codiță
21 ianuarie 2013